skip to Main Content
Cv ketel installateurs van Techniek XL

Hoe werkt een cv ketel?

Hoe werkt een centrale verwarmingsketel?

Voordat we de onderdelen gaan benoemen, is het belangrijk dat je begrijpt een hoe een cv ketel werkt. Het doel van een cv ketel is het verwarmen van aardgas. De ketel levert warm water voor de verwarmingsradiatoren en natuurlijk warm water voor de kranen in uw woning. Een cv ketel is de basis van een verwarmingsinstallatie. Een cv ketel heeft periodiek onderhoud nodig. Hieronder leggen wij uit wat de onderdelen zijn.

Expansievat: is een belangrijk onderdeel van de cv-ketel. Het vat heft drukverschillen op, om problemen met de werking te voorkomen. Water kan onder druk tot 3% uitzetten. Dit betekent dat het meer volume inneemt. Dit is een probleem, omdat de cv-installatie een gesloten systeem is. In de meeste gevallen is het verwarmingsketel bestand tegen druk tot 3 bar.

Boven deze druk helpt het drukvat om extra volume te verliezen. Er is geen ruimte voor uitbreiding naar de rest van het systeem voor water. Het expansievat bestaat uit twee delen. Het ene deel is gevuld met water, het andere met een gas. Het gas kan worden gecomprimeerd zodra het volume toeneemt. Op deze manier neemt de container de spreekwoordelijke druk van de ketel. En zou de druk te hoog zijn? Dan zorgt de veiligheidsklep voor de afvoer van het teveel aan druk.

Gaskogelkraan: is de aansluiting van de verwarmingsketel op het gasnet. Een belangrijke aansluiting voor de aanvoer van gas de ketel te laten branden. Voor een waterdichte aansluiting van de ketel op het net is het van belang dat de klep de juiste klem heeft.

Vul en aftapkraan: in de cv ketel maakt het mogelijk om deze te vullen en af te tappen. Bij de kraan krijgt u een sleutel, hiermee  kunt u vullen en tappen.

Inlaatcombinatie: maakt u gebruik van een cv combiketel? In dit geval is er sprake van inlaatcombinatie. Op dit onderdeel van de cv ketel kan een boiler worden aangesloten op het gesloten systeem. Op het moment dat het water warm is zet het uit. Het is belangrijk om de keukenboiler aan te sluiten op het gesloten systeem, om het water te kunnen laten stromen. In Nederland gebruiken we hiervoor de inlaatcombinatie. Dit stuk wordt in de toevoerleiding geplaatst.

De vulkraan met keerklep en beluchter: is om de cv installatie bij te vullen. De kleerklep voorkomt dat water terugstroomt in het leidingnet.  Dit is handig als bijvoorbeeld de water leiding uitbarsten. De leidingen zijn leeg, zodat er lucht uit de cv installatie kan worden gezogen. De beluchter heeft een vergelijkbare functie, alhoewel  het voornamelijk voorkomt dat vuil zich vermengt met leidingwater.

Vulslang: is bedoeld voor het vullen of het bijvullen van de cv installatie. Dit is van belang als de druk in de ketel daalt tot 0,8 bar bij een koude toestand.

Leidingwerk: de uitgang van de cv ketel waar het leidingwerk begint. Het leidingwerk zorgt ervoor dat er warm water van de ketel naar de rest van de installatie kan stromen. Hierbij kunt u nadenken aan radiatoren voor de gehele woning maar, ook de kranen in de keuken en batkamer.

Overstortventiel: de belangrijkste stok achter de deur in cv installatie. Een belangrijk onderdeel van de cv ketel, waardoor de druk niet te hoog oploopt. Normaal gesproken neemt het druk of expansievat een te hoge druk op. Werkt dat niet meer? Dan zorgt het overstortventiel ervoor dat er teveel aan druk kan worden afgevoerd. Het ventiel wordt normaal gesproken niet gebruikt, maar is een belangrijk onderdeel van de bescherming van de ketel en radiatoren.

Of u nu onderhoud, reparatie of vervanging nodig heeft , ons ervaren team van Techniek XL staat voor u klaar. Klik door onze website om meer te weten te komen over ons volledige aanbod van diensten cv ketel. U kunt ook onze blog raadplegen voor aanvullende informatie over verwarming en koeling van woningen.

Back To Top